lunes, 18 de septiembre de 2006

Tarragona Activitats

"Els Gegantons Negritos van fer el dissabte la seva darrera ballada, a la Plaça de les Cols. Avui a les 7 de la tarda, al jardí del Teatre Metropol es presenten en públic les noves figures, còpia fidedigna dels antics.
El Negrito, des del 1856, i la Negrita des del 1859, han acompanyat la resta d’elements del Seguici Popular, esdevenint un dels seus símbols més apreciats, sobretot per la canalla. Les figures van ser construïdes per l’escultor tarragoní Bernat Verderol, tot seguint el precedent d’un gegant negre anterior, que el gremi de fusters havia tutelat durant el segle XVIII.
Poquíssims són els gegants que encara mantenen la peculiaritat de ser una figura de mig cos en amunt, essent les seves cames les pròpies del portant."
I amb els negritos trobariem relacionat un altre pachimodul, ja que el nous gegants són l’obra de tot un equip, encapçalat per l’escultora tarragonina Àngels Cantos Franqueza, amb l’ajut de Carlos Benito Àvila; la perruqueria, de Cristina Ribes Piñol; els vestits, de Marelia Hernández Cendros; el barret del Negrito, de Barrets Mercader i l’estructura de fusta és de Joan Salvadó... pare d'un servidor que s'encarregar de portar-vos alguna curiositat més de la festa major.
Per cert, les classes de salsa a la Rambla Nova... van estar força bé oi? llàstima amb la coincidència amb el Nàstic, però alguns pachimoduls van demostrar que dominen una mica això de la salsa, i va per l'Angels i l'Elena que de ben segur van fer caure la baba a més d'un.
Avui a primera hora del matí els col·legis reben la festa. Els diferents elements del Seguici Popular i les colles castelleres reten visita a diversos centres, dins de la “Santa Tecla a les escoles”, en una activitat que conjumina perfectament el joc i l’aprenentatge, en aquest cas, de les tradicions populars. A més, i mitjançant les edicions del material didàctic en curs (enguany s’ha presentat el 3er volum, “La Moixiganga”), es pot dir que la festa és com una assignatura més. Una assignatura que cal esperar que tots, xiquetes i xiquets tarragonins, aprovin amb excel·lent nota. Podríem establir un paral·lelisme amb l'esport dels dardos i prendre'n nota de cara a properes festes i ampliar el nombre de jugadros a la ciutat!!
Les actuacions artístiques segueixen, amb els clowns a la Plaça Friki, que s’estrenen al migdia, i que hi tornen a partir de les vuit del vespre, fins entrada la nit; a la vela parc de la Ciutat, nova sessió de circ, a dos quarts de set de la tarda, a càrrec del Circ Raluy; el Macroconcert de la Plaça de la Font, a càrrec de Julieta Venegas; la cançó d’autor l’oferirà Javier Álvarez, a la Plaça del Rei; i a l’escenari Margalló, al Parc de les Granotes, la proposta musical més alternativa, amb Lori Meyers, indi, i els Papa:Noes, pop vanguardista.

Webgrafía/text: Jordi Cubillos -cronista de les Festes de Santa Tecla i bon amic-

1 comentario :